کد خبر
929
در پی کلید خوردن اولین استیضاح در دولت یازدهم :
وزیر دو کارته می شود یا مجلس کارت زرد می گیرد
سایت خبری تحلیلی ساعت 24- سپیده پیری- طرح استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در جلسه علنی سه شنبه 21 مرداد در مجلس با 51 امضا اعلام وصول شد. به همین دلیل رییس مجلس شورای اسلامی از دولت خواست تا حداکثر در مدت ۱۰ روز زمان حضور رضا فرجیدانا وزیر علوم تحقیقات وفناوری برای حضور در جلسه استیضاح را به هیات رییسه مجلس اعلام کند.
مجلس که خود به وزیر علوم رای اعتماد داده است الان یک سال نشده میخواهد رای اعتماد خود را پس بگیرد. این اقدام شاید شان مجلس با صلابت را پایین بیاورد.جرم اقای وزیر این است که از برخی انتصابات ولغو بورسیههایی سخن می گوید که در دولت گذشته اتفاق افتاده و شماری از نمایندگانِ امضاءکننده طرح استیضاح، از همین بورسیههای غیرقانونی دوره احمدینژاد هستند. در حال حاضر هر کدام از طرفین کارت هایی در دست دارند؛ یک کارت در جیب نمایندگان است و یک کارت که در جیب وزیر، واحتمال دارد در روز استیضاح این کارت های رو نشده تکلیف استیضاح را روشن کند؛ هرچند فضای مجلس در روز بررسی تقاضای استیضاح را نمی توان پیش بینی کرداما حمایت تمام قد دانشجویان و چهره های علمی کشور از دکتر فرجی دانا ممکن است مانع استیضاح شوند.شاید فرجیدانا کسی نبود که پایداریها و اصولگرایان تندرو انتظار داشتند. آنها از فرجیدانا استمرار سیاستهای دولت گذشته را در وزارتخانه می خواستند و فرجیدانا درصدد تغییر فضای دانشگاهها است.
در طرح استیضاح آمده است که "شیوه مدیریتی وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری خلاف مصالح کشور و انتخاب رویه ای است که مانع رشد تولید علم و در عوض قرار دادن دانشگاهها در راستای تندروی و افراط است که با شعارهای دولت یازدهم هم تعارض دارد"
در این طرح دلایل استیضاح به این شرح اعلام شده است:
- عدم پذیرش و سرگردانی پذیرفته شدگان قانونی بورسیه های تحصیلات تکمیلی و متاسفانه ارائه مجوز پذیرش افراد رد صلاحیت شده در این دوره ها و بازگرداندن برخی از اساتید اخراج شده
- اعزام گروههای سیاسی بعضا دارای سوابق تندروی در قالب کارشناسان، ارزیابی عملکرد روسای دانشگاهها که زمینه ایجاد تنش را در دانشگاهها فراهم نموده و تغییر شیوه انتخاب روسای دانشگاهها برخلاف رویه های جاری شورای عالی انقلاب فرهنگی
- منصوب نمودن عناصر دارای سابقه مشخص در فتنه ۸۸ در مسوولیت های مهم ستادی وزارت خانه و عزل اشخاص عالم، متعهد و مدیر از برخی دانشگاهها
- عدم مواجه درست با تحرکات سیاسی ضد انقلاب و ضد نظام برخی عناصر فعال در دانشگاهها و میدان دادن به برخی نشریات دارای رویکرد ضد دینی و گرایشهای شدیدا قومی و تجزیه طلبانه.
بیوگرافی فرجی دانا
رضا فرجیدانا (زاده ۱۳۳۹، قم) استاد تمام دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران، سیاستمدار اصلاح طلب و وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران است که در دولت دوم سید محمد خاتمی، ریاست دانشگاه تهران را عهده دار بود.
سوابق علمی
• کارشناسی مهندسی برق در سال ۱۳۶۵ از دانشکده فنی دانشگاه تهران
• کارشناسی ارشد در رشته برق در سال ۱۳۶۸ از دانشگاه واترلو، کشور کانادا
• دکتری تخصصی در رشته برق در سال ۱۳۷۲ از دانشگاه واترلو، کشور کانادا
• استادتمام و عضو هیئت علمی دانشکدهٔ مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران
سوابق اجرایی
رضا فرجی دانا بین سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۴ ریاست دانشگاه تهران را عهده دار بود. وی پیش از این مدتی ریاست گروه مهندسی برق و کامپیوتر دانشکده فنی و پس از آن هم به بیش از ۵ سال (۱۳۷۷ تا ۱۳۸۱) ریاست پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران را برعهده داشت. از دیگر مسئولیتهای او میتوان به ریاست مرکز انفورماتیک دانشگاه تهران بین سالهای ۱۳۷۵ الی ۱۳۸۱ و اشاره کرد.او همچنین دارای مقام ریاست موسسه مهندسان برق و الکترونیک شاخه ایران (IEEE Iran Section) در سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ بوده است.
نامزدی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دولت هشتم
رضا فرجی دانا پس از استعفای مصطفی معین در شهریور ۱۳۸۲ توسط سید محمد خاتمی، برای تصدی سمت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به مجلس ششم معرفی شد، اما با کسب ۸۶ رای موافق از ۲۲۰ رای ماخوذه، نتوانست رأی اعتماد لازم را از مجلس ششم کسب نماید. در جلسهٔ رای اعتماد، نورالدین پیرموذن، احمد پورنجاتی و ناصر قوامی به عنوان مخالف و الهه کولایی، سید شمس الدین وهابی، سیدعلی محمد یثربی و محمدحسن ابوترابی به عنوان موافقین او صحبت کردند.
نامزدی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دولت یازدهم
در ۲۷ مهر ۱۳۹۲ حسن روحانی، رییس جمهور ایران در نامهای که به دفتر علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی ارسال کرد، رضا فرجی دانا را به عنوان وزیر پیشنهادی علوم تحقیقات و فناوری معرفی نمود. پیش از فرجی دانا، جعفر میلی منفرد برای تصدی این وزارتخانه به مجلس معرفی شده بود که موفق به اخذ رای اعتماد از مجلس نگردید. در حالی که پیشتر پیش بینی میشد جعفر توفیقی، پس از دو ماه سرپرستی وزارت علوم برای وزارت معرفی شود، فرجی دانا برای این سمت به مجلس معرفی شد. اصرار و توصیه برخی سیاستمداران رده بالا به دولت روحانی، و به گفته علی مطهری مخالفت رهبر ایران مانع از معرفی جعفر توفیقی بهعنوان وزیر پیشنهادی وزارت علوم به مجلس شد.
فرجی دانا در ۵ آبان ۱۳۹۲ برای دفاع از خود در مجلس شورای اسلامی حضور یافت و توانست با کسب ۱۵۹ رأی موافق، ۷۰ رأی مخالف و ۳۲ رأی ممتنع، رأی اعتماد نمایندگان برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران را بدست آورد.
فرجی دانا در ۱۲ آبان ۱۳۹۲، طی حکمی جعفر میلی منفرد را به عنوان معاون آموزشی، جعفر توفیقی را به عنوان مشاور ارشد، مجتبی صدیقی را بعنوان معاون وزیر و رییس سازمان امور دانشجویان کشور و سعید سمنانیان را بعنوان معاون وزیر علوم و رییس مرکز هیأت های امنا و هیأت های ممیزه مرکزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری منصوب نمود. انتصاب جعفر میلی منفرد و جعفر توفیقی با واکنش منفی برخی از نمایندگان مجلس روبرو شد و ۸۲ نماینده مجلس دراین مورد تذکر کتبی دادند. چند روز بعد ۱۵۰ نفر از نمایندگان مجلس در نامهای به رییس جمهور از او درخواست کردند در برخی انتصابات وزارت علوم مداخله کند و خواستار تجدیدنظر در بعضی از این انتصابات شدند. در واکنش به این اظهارات، احمد قوامی، رییس کمیسیون حقوق و قضایی مجلس ششم، دخالت نمایندگان مجلس در انتخاب معاونان وزرای دولت، در حوزه اختیارات قانونی آنان نیست و آنان حق ندارند در این زمینه نظر خود را تحمیل کنند. فرجی دانا نیز در پاسخ به نمایندگان گفته است که اگر وزارت اطلاعات اثبات و اعلام کند این افراد با فتنه ارتباطی دارند، در این انتصابات تجدید نظر خواهد کرد. او همچنین مدتی بعد در مصاحبهای اعلام کرد: «آن چه بر اساس اختیارات و طی مراحل قانونی انجام شده است را نقض نخواهیم کرد.»
به دنبال انتصاب توفیقی و میلی منفرد در وزارت علوم، در ۸ دی ۱۳۹۲، ضمن سؤال از فرجی دانا در صحن علنی مجلس، نمایندگان از توضیحات وی قانع نشدند و رضا فرجی دانا با ۷۳ رأی موافق، ۱۴۹ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع آراء ۲۴۰ تن از نمایندگان، کارت زرد مجلس را دریافت کرد. پیش از وی علی طیب نیا نیز اولین وزیر دولت یازدهم بود که از مجلس کارت زرد گرفته بود.
در ۱۹ خرداد ۱۳۹۳، فرجی دانا، محمود نیلی احمدآبادی را به عنوان سرپرست دانشگاه تهران منصوب نمود .فرجی دانا روز بعد اعلام کرد که نیلی به عنوان رییس دانشگاه تهران به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی خواهد شد. پس از معرفی نیلی، غلامعلی حداد عادل، رییس فراکسیون اصولگرایان مجلس شورای اسلامی، اعلام کرد که انتخاب سرپرست دانشگاه تهران منجر به تیره شدن روابط مجلس و وزارت علوم میشود.
افشای بورسیههای غیرقانونی و تلاش عدهای از نمایندگان برای استیضاح
معاون وزیرعلوم و رییس سازمان امور دانشجویان چهارم خرداد ماه ۹۳ در یک نشست خبری از پارهای از تخلفاتی که زیر عنوان بورسیه بیش از ۳۰۰۰ دانشجوی دکتری رخ داده، پرده برداشته و اعلام کرد: " ۱۸۸۴ مورد تبدیل بورس خارج به داخل شدند از این تعداد ۲۲۸ نفر معدل کارشناسی زیر ۱۴ داشتند. معدل کارشناسی ارشد ۳۰۵ نفر از تبدیل به داخل کنندگان زیر ۱۶ بوده است. در مقابل نام ۲۳۵ نفر هیچ عددی به عنوان معدل ذکر نشده است. شرط سنی ۳۳ سال درباره ۳۲۵ نفر رعایت نشده است. ۱۸۳ نفرهم در پرونده خود سند محضری برای تعهد خدمت نسپردهاند. رد پای دو وزیر دولتهای محمود احمدی نژاد در این پرونده پررنگ است؛ محمدمهدی زاهدی و کامران دانشجو.
روحالله حسینیان از چهرههای شاخص جبهه پایداری و امضاکنندگان استیضاح فرجی دانا «برخی انتصابات و همچنین بحث لغو بورسیههایی در دولت گذشته که او قانونی میخواند» را از مهمترین محورهای استیضاح دانسته است. شماری از نمایندگانِ امضاءکننده طرح استیضاح، بورسیههای غیرقانونی دوره احمدینژاد هستند. برخی رسانهها استفاده از افرادی که آنها فتنهگر میخوانند در وزارت علوم، که بیم تشنج در دانشگاهها را قوت بخشیده، باعث ایناعلامکردهاند که رضا فرجیدانا با استیضاح از سوی نمایندگان در مجلس مواجه شود. موسوی لارگانی عضو «کمیته منتخب استیضاحکنندگان» در خصوص شروط انصراف از استیضاح وزیر علوم گفته است: «دانشجویان ستارهداری که به دانشگاه بازگشتهاند و افرادی که در فتنه ۸۸ فعال بوده و دستگیر هم شدند و هم اکنون در پستهای کلیدی وزارت علوم سمت دارند باید اخراج شوند.»
نظر مخالفین استیضاح :
علی محمد حاضری استاد دانشگاه و عضو "شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها" در دفاع از وزیر علوم گفت: «بزرگترین نقصان در عملکرد وزیر علوم نداشتن دلواپسی گروه دلواپسان است. بزرگترین جرم فرجیدانا زنده نگهداشتن امید در دانشگاهها است، درصورت عملی شدن استیضاح ، رضا فرجیدانا باید از این مسئله استقبال کند و برخی از ناگفتهها را مطرح کند». علی مطهری نیز به وزیر علوم توصیه کرد از فرصت استیضاح در مجلس استفاده کند و به افشای تخلفهای دولت گذشته بپردازد. همچنین ۹۰۰ استاد دانشگاه در حمایت از وزیر علوم به رییس مجلس نامه نوشتند . انجمن اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی نیز با صدور بیانیه ای ضمن محکوم کردن طرح استیضاح وزیرعلوم، تاکید کرد: گروه های به ظاهر دلواپس می خواهند سدی بزرگ در برابر بازگرداندن امید و تدبیر به دانشگاه ها ایجاد کنند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم را ناشی از انتقام جویی عنوان کرد و گفت: متاسفانه بحث استیضاح در شرایطی مطرح می شود که دولت متحدتر و با برنامه تر از همیشه در مسائل مختلف از جمله اقتصادی تلاش می کند و امروز هم این گونه انتقام جویی ها مردم را نگران می کند.اگر چه تعداد استیضاح کنندگان قابل توجه نیست اما آن ها ابزارهای نامعقول و غیرعقلانی در اختیارشان است؛ هر چند در بین آن ها شخصیت های بسیار بزرگ مورد احترامی هم وجود دارد اما اقلیت محدودی در مجلس می خواهند جلسه روز استیضاح غیرعادی شود.
جهانگیر کرمی استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران با بیان اینکه بازگشت فضای علمی ،اطمینان به دانش و تخصص در دانشگاه ها از جمله دستاوردهای دوران تصدی فرجی دانا بر وزارت علوم،تحقیقات و فناوری است ،عنوان کرد:استیضاح حق مجلس است،اما نباید فراموش کرد که باید از این امتیاز و یا حق به موقع و در صورت لزوم استفاده کرد،اما دراین شرایط و با توجه به دوران یکساله و حتی کمتر از یکساله فرجی دانا بر وزارت علوم به نظر می رسد که استیضاح وی تنها می تواند دلایل سیاسی داشته باشد. بورسیه های غیرقانونی مساله ای فسادآور در وزارت علوم بوده که فرجی دانا به درستی با آن برخورد کرده است. و به نظر می رسد امروز وی تاوان مبارزه با این فساد را می پردازد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، پیگیری پرونده اعطای بورسیه های غیرقانونی در دولت سابق را قطعی دانست و گفت: تخلفی آشکار و گسترده در بحث بورسیه ها صورت گرفته است. نماینده مردم قائنات در مجلس در پاسخ به این سوال که آیا مشکل استیضاح کنندگان با شخص فرجی دانا است یا سیاست های دولت تدبیر و امید؟ افزود: از همان آغاز به کار دولت، حساسیت های زیادی روی وزارت علوم به وجود آمد و در مجلس نهم این وزارتخانه از حساس ترین وزارتخانه ها بود بطوری که در زمان انتخاب و رای اعتماد به وزیر، بیشترین بحث ها و حرف و حدیث ها در رسانه ها و حتی صحن علنی مجلس بوجود آمد. جمشید ایرانی دبیر کل حزب فرزندان ایران اظهار داشت: فرجی دانا و برخی وزرا با مخروبه هایی روبرو بوده اند و مخالفت برخی منتقدین دلایل گوناگونی دارد.
وی به وزارت علوم در گذشته و حال اشاره کرد و افزود: قالب ستادهای مالی و پولشویی های گذشته با استفاده از ظرفیت ها آموزش عالی و به عنوان بسته آموزشی انجام می شد؛البته استفاده کردن از ظرفیت بورسیه نیز ابزاری از سوی وزارت علوم بود که به برخی نزدیکان افراد مدعی به طور غیر قانونی داده می شد. برخی از کسانی که امروز به دولت فشار می آورند بر خلاف قانون بورسیه گرفته ند و این جای تاسف دارد؛ قطعا فرجی دانا باید این موضوعات کشف شده را انعکاس دهد. این موضوع استیضاح بهانه ای از سوی نگران ها است؛رای آوردن و یا نیاوردن و استیضاح فرجی دانا پاشنه آشیل مخالفان دولت است. حمید میرزاده رییس دانشگاه آزاد در رابطه با استیضاح وزیر علوم گفت: یک سال زمان کافی برای ارزیابی یک وزیر نیست و امیدواریم مجلس فرصت بیشتری به وزیر علوم بدهد.فرجیدانا در برنامههایش موفق بوده و تعامل خوبی بین دانشگاههای دولتی و غیردولتی برقرار کرده است.
نظر موافقین استیضاح:
نمایندگان خواستار استیضاح معتقدند در این مدت هیچ اقدام عملی از سوی وزیر علوم صورت نگرفته است.
زهره طبیبزاده می گوید وزیر علوم تقریباً به هیچیک از خواستههای نمایندگان به طور عملی رسیدگی نکرده و وزارت علوم سعی دارد با فرافکنی و اتلاف وقت، نمایندگان را به بازی گیرد. وی با یادآوری عملکرد معکوس وزارت علوم در هفتههای اخیر از جمله تشکیل جلسات افطار با حضور فعالان و مؤثران فتنه ۸۸ در دانشگاه امیرکبیر، گفت: نمایندگان خواهان تعیینتکلیف دانشجویان ستارهدار بودهاند که در این باره نیز هیچ اقدامی از سوی وزیر صورت نگرفته بلکه با اطلاعات غیرواقعی سعی در به انحراف کشاندن ذهن نمایندگان کردهاند. طبیبزاده ادامه داد: همه انتصابات مسالهدار وزارت علوم در سطح مدیریت و معاونتهای دانشگاهها همچنان پابرجاست و شخص وزیر هیچ مسوولیتی برای خود در حذف آنها قائل نیست. وی با اشاره به اینکه هیچیک از روزنامهها و مجلات تحریککننده قومیتها و هنجارشکنیهایی که تحت حمایت وزارت علوم در دانشگاهها صورت میگیرد تعطیل نشده است و همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند، گفت: همچنین هیچکدام از ۵ معاون وزیر که از سوی وزارت اطلاعات سلب صلاحیت شدهاند برکنار نشده و همچنان مشغول فعالیت هستند.
به گفته وی دغدغههای نمایندگان از کند شدن روند رشد علمی کشور از مهمترین دلایل استیضاح وزیر علوم است. طبیبزاده با بیان اینکه فرجیدانا در ۳ ماه گذشته ۲ بار به پادرمیانی رییس مجلس شورای اسلامی بیاحترامی کرده است، تاکید کرد: یکبار در ماجرای دانشجویان ستارهدار که آقای لاریجانی وساطت کرد، قرار شد وزارت علوم اسناد مربوط به دانشجویان ستارهدار را در اختیار کمیسیون آموزش مجلس قرار دهد اما وزیر علوم خلف وعده کرد؛ یکبار هم در بحث استیضاح، آقای فرجیدانا در پاسخ به میانجیگری آقای لاریجانی قول داد که دغدغههای نمایندگان متقاضی استیضاح را برطرف کند اما در همین بحث هم وزیر علوم خلف وعده کرد. نماینده مردم تهران با بیان اینکه استیضاح وزیر علوم دیگر با پادرمیانی و میانجیگری نمیتواند به تاخیر بیفتد،
استیضاح
با وجود آنکه روز شنبه ۱۸ مرداد وزیر علوم یک بار دیگر برای پاسخ به پرسشهای نمایندگان در مجلس حاضر شد، اما سرانجام استیضاح وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ۲۱ مرداد ۱۳۹۳ با امضای ۵۱ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد. نمایندگان دو شرط را برای عدم استیضاح او برشمردند: "اخراج دانشجویان ستارهدار که به دانشگاه بازگشتهاند و اخراج افرادی که در فتنه ۸۸ فعال بوده و دستگیر هم شدند و هم اکنون در پستهای کلیدی وزارت علوم سمت دارند". فرجی دانا زیر بار این دو شرط نرفت و نمایندگان بهاین ترتیب مصمم به اجرای استیضاح شدند. از جمله دلایل نمایندگان طراح استیضاح به شرح ذیل است: "بازگرداندن برخی اساتید و دانشجویان اخراج شده، تغییر شیوه انتخاب روسای دانشگاهها، منصوب کردن عناصر دارای سابقه مشخص در فتنه ۸۸ (معترضان به نتایج انتخابات سال ۱۳۸۸)، عدم مواجهه درست با تحرکات سیاسی، ضد انقلاب و ضد نظام و برخی عناصر فعال در دانشگاهها و میدان دادن به برخی نشریههای دارای رویکرد ضد دینی و گرایشهای شدیدا قومی و تجزیهطلبانه و یا الحادی در محیطهای دانشگاهی و احیای برخی تشکلهای افراطی و آشوب طلب"این در حالی بود که گفته میشد برخی از نمایندگان به وزیر علوم گفته بودند اگر رؤسای هفت هشت دانشگاه را تغییری ندهید ما با شما کاری نداریم. حجتالله درویشپور، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: مطالبات متقاضیان استیضاح فرجی دانا به گونهای نیست که در حد استیضاح باشد
گوشهای از تخلفات وزارت علوم در دولت گذشته
به دنبال اعلام وصول استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ ایلنا با پیگیری خود به اسناد موثقی دست یافت که طی آن برخی مدیران رسانه ای منتسب به اصولگرایان ، نمایندگان مجلس، اعضای درجه اول خانواده برخی از وزرای دولت احمدی نژاد و نیز فرزندان روحانیون صاحب منصب در لیست بورسیه های غیرقانونی و تخلفات غیرقانونی در رابطه با وزارت علوم قرار دارند.در لیست بورسیه های غیرقانونی نام پسر و داماد وزیر ارتباطات دولت گذشته به چشم می خورد که وی هم اکنون از طراحان اصلی استیضاح وزیر علوم به شمار می رود.طبق اسناد به داماد این نماینده مجلس بورس ادامه تحصیل در امریکا و به پسر وی بورس ادامه تحصیل در کانادا اعطا شده است.مطابق بررسی های صورت گرفته در لیست بورسیه های غیرقانونی نام فرزند وزیر علوم دولت سابق دیده می شود که با معدل ۱۳ از بورس نخبگان استفاده کرده و اکنون مشغول تحصیل در مقطع دکتراست.همچنین خواهرزاده و داماد خواهر وی نیز موفق به دریافت بورسیه شده اند. در همین حال مطابق اسناد موجود به همسر وی نیز مجوز فعالیت یک مرکز آموزش عالی ویژه زنان در تهران داده شده است که مطابق قوانین موجود این امر یک تخلف قانونی به شمار می آید.در ادامه بررسی لیست تخلفات وزارت علوم دولت قبل خبرنگار ایلنا مطلع شد نام یکی از مدیران رسانه منتسب به جریان اصول گرا که این روزها با تمام توان پیگیر استیضاح وزیر علوم است، در این لیست وجود دارد.این اطلاعات حکایت از آن دارد که این مدیر رسانه ای هم اکنون در حال تحصیل در مقطع دکترا در رشته مطالعات منطقه ای دانشگاه تهران است که به دلیل کبر سن طبق قانون شرایط استفاده از بورس را ندارد و ایلنا فقط به دلیل ملاحظات حرفه ای از ذکر نام این مدیر رسانه ای فعلا خودداری کرده است.خبرگزاری ایلنا جزییات دیگری از تخلفات در وزارت علوم دولت گذشته را به دست آورده است که به تدریج آن را در اختیار افکار عمومی قرار خواهد داد.
این روزها که مسیر پاستور- بهارستان به جاده ای پر سنگلاخ برای وزیر علوم تبدیل شده باید منتظر ماند و دید راه پایان این استیضاح از کدام سو است. حمایت تمام عیار دانشگاهیان از دکتر فرجی دانا نادیده گرفته می شود یا آقای وزیر با ارایه اسناد جدید روز متفاوتی را در مجلس رقم می زند چرا که وی پیش از این شروط انصراف از استیضاح را نپذیرفته بود.
در طرح استیضاح آمده است که "شیوه مدیریتی وزیر محترم علوم، تحقیقات و فناوری خلاف مصالح کشور و انتخاب رویه ای است که مانع رشد تولید علم و در عوض قرار دادن دانشگاهها در راستای تندروی و افراط است که با شعارهای دولت یازدهم هم تعارض دارد"
در این طرح دلایل استیضاح به این شرح اعلام شده است:
- عدم پذیرش و سرگردانی پذیرفته شدگان قانونی بورسیه های تحصیلات تکمیلی و متاسفانه ارائه مجوز پذیرش افراد رد صلاحیت شده در این دوره ها و بازگرداندن برخی از اساتید اخراج شده
- اعزام گروههای سیاسی بعضا دارای سوابق تندروی در قالب کارشناسان، ارزیابی عملکرد روسای دانشگاهها که زمینه ایجاد تنش را در دانشگاهها فراهم نموده و تغییر شیوه انتخاب روسای دانشگاهها برخلاف رویه های جاری شورای عالی انقلاب فرهنگی
- منصوب نمودن عناصر دارای سابقه مشخص در فتنه ۸۸ در مسوولیت های مهم ستادی وزارت خانه و عزل اشخاص عالم، متعهد و مدیر از برخی دانشگاهها
- عدم مواجه درست با تحرکات سیاسی ضد انقلاب و ضد نظام برخی عناصر فعال در دانشگاهها و میدان دادن به برخی نشریات دارای رویکرد ضد دینی و گرایشهای شدیدا قومی و تجزیه طلبانه.
بیوگرافی فرجی دانا
رضا فرجیدانا (زاده ۱۳۳۹، قم) استاد تمام دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران، سیاستمدار اصلاح طلب و وزیر علوم، تحقیقات و فناوری جمهوری اسلامی ایران است که در دولت دوم سید محمد خاتمی، ریاست دانشگاه تهران را عهده دار بود.
سوابق علمی
• کارشناسی مهندسی برق در سال ۱۳۶۵ از دانشکده فنی دانشگاه تهران
• کارشناسی ارشد در رشته برق در سال ۱۳۶۸ از دانشگاه واترلو، کشور کانادا
• دکتری تخصصی در رشته برق در سال ۱۳۷۲ از دانشگاه واترلو، کشور کانادا
• استادتمام و عضو هیئت علمی دانشکدهٔ مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران
سوابق اجرایی
رضا فرجی دانا بین سالهای ۱۳۸۱ تا ۱۳۸۴ ریاست دانشگاه تهران را عهده دار بود. وی پیش از این مدتی ریاست گروه مهندسی برق و کامپیوتر دانشکده فنی و پس از آن هم به بیش از ۵ سال (۱۳۷۷ تا ۱۳۸۱) ریاست پردیس دانشکدههای فنی دانشگاه تهران را برعهده داشت. از دیگر مسئولیتهای او میتوان به ریاست مرکز انفورماتیک دانشگاه تهران بین سالهای ۱۳۷۵ الی ۱۳۸۱ و اشاره کرد.او همچنین دارای مقام ریاست موسسه مهندسان برق و الکترونیک شاخه ایران (IEEE Iran Section) در سالهای ۱۳۸۶ و ۱۳۸۷ بوده است.
نامزدی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دولت هشتم
رضا فرجی دانا پس از استعفای مصطفی معین در شهریور ۱۳۸۲ توسط سید محمد خاتمی، برای تصدی سمت وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به مجلس ششم معرفی شد، اما با کسب ۸۶ رای موافق از ۲۲۰ رای ماخوذه، نتوانست رأی اعتماد لازم را از مجلس ششم کسب نماید. در جلسهٔ رای اعتماد، نورالدین پیرموذن، احمد پورنجاتی و ناصر قوامی به عنوان مخالف و الهه کولایی، سید شمس الدین وهابی، سیدعلی محمد یثربی و محمدحسن ابوترابی به عنوان موافقین او صحبت کردند.
نامزدی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری دولت یازدهم
در ۲۷ مهر ۱۳۹۲ حسن روحانی، رییس جمهور ایران در نامهای که به دفتر علی لاریجانی، رییس مجلس شورای اسلامی ارسال کرد، رضا فرجی دانا را به عنوان وزیر پیشنهادی علوم تحقیقات و فناوری معرفی نمود. پیش از فرجی دانا، جعفر میلی منفرد برای تصدی این وزارتخانه به مجلس معرفی شده بود که موفق به اخذ رای اعتماد از مجلس نگردید. در حالی که پیشتر پیش بینی میشد جعفر توفیقی، پس از دو ماه سرپرستی وزارت علوم برای وزارت معرفی شود، فرجی دانا برای این سمت به مجلس معرفی شد. اصرار و توصیه برخی سیاستمداران رده بالا به دولت روحانی، و به گفته علی مطهری مخالفت رهبر ایران مانع از معرفی جعفر توفیقی بهعنوان وزیر پیشنهادی وزارت علوم به مجلس شد.
فرجی دانا در ۵ آبان ۱۳۹۲ برای دفاع از خود در مجلس شورای اسلامی حضور یافت و توانست با کسب ۱۵۹ رأی موافق، ۷۰ رأی مخالف و ۳۲ رأی ممتنع، رأی اعتماد نمایندگان برای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ایران را بدست آورد.
فرجی دانا در ۱۲ آبان ۱۳۹۲، طی حکمی جعفر میلی منفرد را به عنوان معاون آموزشی، جعفر توفیقی را به عنوان مشاور ارشد، مجتبی صدیقی را بعنوان معاون وزیر و رییس سازمان امور دانشجویان کشور و سعید سمنانیان را بعنوان معاون وزیر علوم و رییس مرکز هیأت های امنا و هیأت های ممیزه مرکزی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری منصوب نمود. انتصاب جعفر میلی منفرد و جعفر توفیقی با واکنش منفی برخی از نمایندگان مجلس روبرو شد و ۸۲ نماینده مجلس دراین مورد تذکر کتبی دادند. چند روز بعد ۱۵۰ نفر از نمایندگان مجلس در نامهای به رییس جمهور از او درخواست کردند در برخی انتصابات وزارت علوم مداخله کند و خواستار تجدیدنظر در بعضی از این انتصابات شدند. در واکنش به این اظهارات، احمد قوامی، رییس کمیسیون حقوق و قضایی مجلس ششم، دخالت نمایندگان مجلس در انتخاب معاونان وزرای دولت، در حوزه اختیارات قانونی آنان نیست و آنان حق ندارند در این زمینه نظر خود را تحمیل کنند. فرجی دانا نیز در پاسخ به نمایندگان گفته است که اگر وزارت اطلاعات اثبات و اعلام کند این افراد با فتنه ارتباطی دارند، در این انتصابات تجدید نظر خواهد کرد. او همچنین مدتی بعد در مصاحبهای اعلام کرد: «آن چه بر اساس اختیارات و طی مراحل قانونی انجام شده است را نقض نخواهیم کرد.»
به دنبال انتصاب توفیقی و میلی منفرد در وزارت علوم، در ۸ دی ۱۳۹۲، ضمن سؤال از فرجی دانا در صحن علنی مجلس، نمایندگان از توضیحات وی قانع نشدند و رضا فرجی دانا با ۷۳ رأی موافق، ۱۴۹ رأی مخالف و ۱۰ رأی ممتنع از مجموع آراء ۲۴۰ تن از نمایندگان، کارت زرد مجلس را دریافت کرد. پیش از وی علی طیب نیا نیز اولین وزیر دولت یازدهم بود که از مجلس کارت زرد گرفته بود.
در ۱۹ خرداد ۱۳۹۳، فرجی دانا، محمود نیلی احمدآبادی را به عنوان سرپرست دانشگاه تهران منصوب نمود .فرجی دانا روز بعد اعلام کرد که نیلی به عنوان رییس دانشگاه تهران به شورای عالی انقلاب فرهنگی معرفی خواهد شد. پس از معرفی نیلی، غلامعلی حداد عادل، رییس فراکسیون اصولگرایان مجلس شورای اسلامی، اعلام کرد که انتخاب سرپرست دانشگاه تهران منجر به تیره شدن روابط مجلس و وزارت علوم میشود.
افشای بورسیههای غیرقانونی و تلاش عدهای از نمایندگان برای استیضاح
معاون وزیرعلوم و رییس سازمان امور دانشجویان چهارم خرداد ماه ۹۳ در یک نشست خبری از پارهای از تخلفاتی که زیر عنوان بورسیه بیش از ۳۰۰۰ دانشجوی دکتری رخ داده، پرده برداشته و اعلام کرد: " ۱۸۸۴ مورد تبدیل بورس خارج به داخل شدند از این تعداد ۲۲۸ نفر معدل کارشناسی زیر ۱۴ داشتند. معدل کارشناسی ارشد ۳۰۵ نفر از تبدیل به داخل کنندگان زیر ۱۶ بوده است. در مقابل نام ۲۳۵ نفر هیچ عددی به عنوان معدل ذکر نشده است. شرط سنی ۳۳ سال درباره ۳۲۵ نفر رعایت نشده است. ۱۸۳ نفرهم در پرونده خود سند محضری برای تعهد خدمت نسپردهاند. رد پای دو وزیر دولتهای محمود احمدی نژاد در این پرونده پررنگ است؛ محمدمهدی زاهدی و کامران دانشجو.
روحالله حسینیان از چهرههای شاخص جبهه پایداری و امضاکنندگان استیضاح فرجی دانا «برخی انتصابات و همچنین بحث لغو بورسیههایی در دولت گذشته که او قانونی میخواند» را از مهمترین محورهای استیضاح دانسته است. شماری از نمایندگانِ امضاءکننده طرح استیضاح، بورسیههای غیرقانونی دوره احمدینژاد هستند. برخی رسانهها استفاده از افرادی که آنها فتنهگر میخوانند در وزارت علوم، که بیم تشنج در دانشگاهها را قوت بخشیده، باعث ایناعلامکردهاند که رضا فرجیدانا با استیضاح از سوی نمایندگان در مجلس مواجه شود. موسوی لارگانی عضو «کمیته منتخب استیضاحکنندگان» در خصوص شروط انصراف از استیضاح وزیر علوم گفته است: «دانشجویان ستارهداری که به دانشگاه بازگشتهاند و افرادی که در فتنه ۸۸ فعال بوده و دستگیر هم شدند و هم اکنون در پستهای کلیدی وزارت علوم سمت دارند باید اخراج شوند.»
نظر مخالفین استیضاح :
علی محمد حاضری استاد دانشگاه و عضو "شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاهها" در دفاع از وزیر علوم گفت: «بزرگترین نقصان در عملکرد وزیر علوم نداشتن دلواپسی گروه دلواپسان است. بزرگترین جرم فرجیدانا زنده نگهداشتن امید در دانشگاهها است، درصورت عملی شدن استیضاح ، رضا فرجیدانا باید از این مسئله استقبال کند و برخی از ناگفتهها را مطرح کند». علی مطهری نیز به وزیر علوم توصیه کرد از فرصت استیضاح در مجلس استفاده کند و به افشای تخلفهای دولت گذشته بپردازد. همچنین ۹۰۰ استاد دانشگاه در حمایت از وزیر علوم به رییس مجلس نامه نوشتند . انجمن اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی نیز با صدور بیانیه ای ضمن محکوم کردن طرح استیضاح وزیرعلوم، تاکید کرد: گروه های به ظاهر دلواپس می خواهند سدی بزرگ در برابر بازگرداندن امید و تدبیر به دانشگاه ها ایجاد کنند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم را ناشی از انتقام جویی عنوان کرد و گفت: متاسفانه بحث استیضاح در شرایطی مطرح می شود که دولت متحدتر و با برنامه تر از همیشه در مسائل مختلف از جمله اقتصادی تلاش می کند و امروز هم این گونه انتقام جویی ها مردم را نگران می کند.اگر چه تعداد استیضاح کنندگان قابل توجه نیست اما آن ها ابزارهای نامعقول و غیرعقلانی در اختیارشان است؛ هر چند در بین آن ها شخصیت های بسیار بزرگ مورد احترامی هم وجود دارد اما اقلیت محدودی در مجلس می خواهند جلسه روز استیضاح غیرعادی شود.
جهانگیر کرمی استاد روابط بین الملل دانشگاه تهران با بیان اینکه بازگشت فضای علمی ،اطمینان به دانش و تخصص در دانشگاه ها از جمله دستاوردهای دوران تصدی فرجی دانا بر وزارت علوم،تحقیقات و فناوری است ،عنوان کرد:استیضاح حق مجلس است،اما نباید فراموش کرد که باید از این امتیاز و یا حق به موقع و در صورت لزوم استفاده کرد،اما دراین شرایط و با توجه به دوران یکساله و حتی کمتر از یکساله فرجی دانا بر وزارت علوم به نظر می رسد که استیضاح وی تنها می تواند دلایل سیاسی داشته باشد. بورسیه های غیرقانونی مساله ای فسادآور در وزارت علوم بوده که فرجی دانا به درستی با آن برخورد کرده است. و به نظر می رسد امروز وی تاوان مبارزه با این فساد را می پردازد.
عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی، پیگیری پرونده اعطای بورسیه های غیرقانونی در دولت سابق را قطعی دانست و گفت: تخلفی آشکار و گسترده در بحث بورسیه ها صورت گرفته است. نماینده مردم قائنات در مجلس در پاسخ به این سوال که آیا مشکل استیضاح کنندگان با شخص فرجی دانا است یا سیاست های دولت تدبیر و امید؟ افزود: از همان آغاز به کار دولت، حساسیت های زیادی روی وزارت علوم به وجود آمد و در مجلس نهم این وزارتخانه از حساس ترین وزارتخانه ها بود بطوری که در زمان انتخاب و رای اعتماد به وزیر، بیشترین بحث ها و حرف و حدیث ها در رسانه ها و حتی صحن علنی مجلس بوجود آمد. جمشید ایرانی دبیر کل حزب فرزندان ایران اظهار داشت: فرجی دانا و برخی وزرا با مخروبه هایی روبرو بوده اند و مخالفت برخی منتقدین دلایل گوناگونی دارد.
وی به وزارت علوم در گذشته و حال اشاره کرد و افزود: قالب ستادهای مالی و پولشویی های گذشته با استفاده از ظرفیت ها آموزش عالی و به عنوان بسته آموزشی انجام می شد؛البته استفاده کردن از ظرفیت بورسیه نیز ابزاری از سوی وزارت علوم بود که به برخی نزدیکان افراد مدعی به طور غیر قانونی داده می شد. برخی از کسانی که امروز به دولت فشار می آورند بر خلاف قانون بورسیه گرفته ند و این جای تاسف دارد؛ قطعا فرجی دانا باید این موضوعات کشف شده را انعکاس دهد. این موضوع استیضاح بهانه ای از سوی نگران ها است؛رای آوردن و یا نیاوردن و استیضاح فرجی دانا پاشنه آشیل مخالفان دولت است. حمید میرزاده رییس دانشگاه آزاد در رابطه با استیضاح وزیر علوم گفت: یک سال زمان کافی برای ارزیابی یک وزیر نیست و امیدواریم مجلس فرصت بیشتری به وزیر علوم بدهد.فرجیدانا در برنامههایش موفق بوده و تعامل خوبی بین دانشگاههای دولتی و غیردولتی برقرار کرده است.
نظر موافقین استیضاح:
نمایندگان خواستار استیضاح معتقدند در این مدت هیچ اقدام عملی از سوی وزیر علوم صورت نگرفته است.
زهره طبیبزاده می گوید وزیر علوم تقریباً به هیچیک از خواستههای نمایندگان به طور عملی رسیدگی نکرده و وزارت علوم سعی دارد با فرافکنی و اتلاف وقت، نمایندگان را به بازی گیرد. وی با یادآوری عملکرد معکوس وزارت علوم در هفتههای اخیر از جمله تشکیل جلسات افطار با حضور فعالان و مؤثران فتنه ۸۸ در دانشگاه امیرکبیر، گفت: نمایندگان خواهان تعیینتکلیف دانشجویان ستارهدار بودهاند که در این باره نیز هیچ اقدامی از سوی وزیر صورت نگرفته بلکه با اطلاعات غیرواقعی سعی در به انحراف کشاندن ذهن نمایندگان کردهاند. طبیبزاده ادامه داد: همه انتصابات مسالهدار وزارت علوم در سطح مدیریت و معاونتهای دانشگاهها همچنان پابرجاست و شخص وزیر هیچ مسوولیتی برای خود در حذف آنها قائل نیست. وی با اشاره به اینکه هیچیک از روزنامهها و مجلات تحریککننده قومیتها و هنجارشکنیهایی که تحت حمایت وزارت علوم در دانشگاهها صورت میگیرد تعطیل نشده است و همچنان به فعالیت خود ادامه میدهند، گفت: همچنین هیچکدام از ۵ معاون وزیر که از سوی وزارت اطلاعات سلب صلاحیت شدهاند برکنار نشده و همچنان مشغول فعالیت هستند.
به گفته وی دغدغههای نمایندگان از کند شدن روند رشد علمی کشور از مهمترین دلایل استیضاح وزیر علوم است. طبیبزاده با بیان اینکه فرجیدانا در ۳ ماه گذشته ۲ بار به پادرمیانی رییس مجلس شورای اسلامی بیاحترامی کرده است، تاکید کرد: یکبار در ماجرای دانشجویان ستارهدار که آقای لاریجانی وساطت کرد، قرار شد وزارت علوم اسناد مربوط به دانشجویان ستارهدار را در اختیار کمیسیون آموزش مجلس قرار دهد اما وزیر علوم خلف وعده کرد؛ یکبار هم در بحث استیضاح، آقای فرجیدانا در پاسخ به میانجیگری آقای لاریجانی قول داد که دغدغههای نمایندگان متقاضی استیضاح را برطرف کند اما در همین بحث هم وزیر علوم خلف وعده کرد. نماینده مردم تهران با بیان اینکه استیضاح وزیر علوم دیگر با پادرمیانی و میانجیگری نمیتواند به تاخیر بیفتد،
استیضاح
با وجود آنکه روز شنبه ۱۸ مرداد وزیر علوم یک بار دیگر برای پاسخ به پرسشهای نمایندگان در مجلس حاضر شد، اما سرانجام استیضاح وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در ۲۱ مرداد ۱۳۹۳ با امضای ۵۱ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی اعلام وصول شد. نمایندگان دو شرط را برای عدم استیضاح او برشمردند: "اخراج دانشجویان ستارهدار که به دانشگاه بازگشتهاند و اخراج افرادی که در فتنه ۸۸ فعال بوده و دستگیر هم شدند و هم اکنون در پستهای کلیدی وزارت علوم سمت دارند". فرجی دانا زیر بار این دو شرط نرفت و نمایندگان بهاین ترتیب مصمم به اجرای استیضاح شدند. از جمله دلایل نمایندگان طراح استیضاح به شرح ذیل است: "بازگرداندن برخی اساتید و دانشجویان اخراج شده، تغییر شیوه انتخاب روسای دانشگاهها، منصوب کردن عناصر دارای سابقه مشخص در فتنه ۸۸ (معترضان به نتایج انتخابات سال ۱۳۸۸)، عدم مواجهه درست با تحرکات سیاسی، ضد انقلاب و ضد نظام و برخی عناصر فعال در دانشگاهها و میدان دادن به برخی نشریههای دارای رویکرد ضد دینی و گرایشهای شدیدا قومی و تجزیهطلبانه و یا الحادی در محیطهای دانشگاهی و احیای برخی تشکلهای افراطی و آشوب طلب"این در حالی بود که گفته میشد برخی از نمایندگان به وزیر علوم گفته بودند اگر رؤسای هفت هشت دانشگاه را تغییری ندهید ما با شما کاری نداریم. حجتالله درویشپور، عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس گفت: مطالبات متقاضیان استیضاح فرجی دانا به گونهای نیست که در حد استیضاح باشد
گوشهای از تخلفات وزارت علوم در دولت گذشته
به دنبال اعلام وصول استیضاح رضا فرجی دانا وزیر علوم، تحقیقات و فناوری؛ ایلنا با پیگیری خود به اسناد موثقی دست یافت که طی آن برخی مدیران رسانه ای منتسب به اصولگرایان ، نمایندگان مجلس، اعضای درجه اول خانواده برخی از وزرای دولت احمدی نژاد و نیز فرزندان روحانیون صاحب منصب در لیست بورسیه های غیرقانونی و تخلفات غیرقانونی در رابطه با وزارت علوم قرار دارند.در لیست بورسیه های غیرقانونی نام پسر و داماد وزیر ارتباطات دولت گذشته به چشم می خورد که وی هم اکنون از طراحان اصلی استیضاح وزیر علوم به شمار می رود.طبق اسناد به داماد این نماینده مجلس بورس ادامه تحصیل در امریکا و به پسر وی بورس ادامه تحصیل در کانادا اعطا شده است.مطابق بررسی های صورت گرفته در لیست بورسیه های غیرقانونی نام فرزند وزیر علوم دولت سابق دیده می شود که با معدل ۱۳ از بورس نخبگان استفاده کرده و اکنون مشغول تحصیل در مقطع دکتراست.همچنین خواهرزاده و داماد خواهر وی نیز موفق به دریافت بورسیه شده اند. در همین حال مطابق اسناد موجود به همسر وی نیز مجوز فعالیت یک مرکز آموزش عالی ویژه زنان در تهران داده شده است که مطابق قوانین موجود این امر یک تخلف قانونی به شمار می آید.در ادامه بررسی لیست تخلفات وزارت علوم دولت قبل خبرنگار ایلنا مطلع شد نام یکی از مدیران رسانه منتسب به جریان اصول گرا که این روزها با تمام توان پیگیر استیضاح وزیر علوم است، در این لیست وجود دارد.این اطلاعات حکایت از آن دارد که این مدیر رسانه ای هم اکنون در حال تحصیل در مقطع دکترا در رشته مطالعات منطقه ای دانشگاه تهران است که به دلیل کبر سن طبق قانون شرایط استفاده از بورس را ندارد و ایلنا فقط به دلیل ملاحظات حرفه ای از ذکر نام این مدیر رسانه ای فعلا خودداری کرده است.خبرگزاری ایلنا جزییات دیگری از تخلفات در وزارت علوم دولت گذشته را به دست آورده است که به تدریج آن را در اختیار افکار عمومی قرار خواهد داد.
این روزها که مسیر پاستور- بهارستان به جاده ای پر سنگلاخ برای وزیر علوم تبدیل شده باید منتظر ماند و دید راه پایان این استیضاح از کدام سو است. حمایت تمام عیار دانشگاهیان از دکتر فرجی دانا نادیده گرفته می شود یا آقای وزیر با ارایه اسناد جدید روز متفاوتی را در مجلس رقم می زند چرا که وی پیش از این شروط انصراف از استیضاح را نپذیرفته بود.
نظرات کاربران
تیتر داغ
-
فوت ۷ سرباز در واژگونی اتوبوس اندیمشک
۱۶ ساعت پیش -
۱۰ کشته در سقوط اتوبوس به دره
۱۸ ساعت پیش -
افزایش نرخ ارز برای جبران کسری بودجه است
۲ روز پیش -
معامله تازه تهران با ترامپ جوش میخورد؟
۲ روز پیش -
چه کسی سقوط کرده است؟
۳ روز پیش -
آغاز عرضه سنگین بانک مرکزی در بازار دلار
۳ روز پیش -
سقوط تاریخی ارزش ریال ایران
۳ روز پیش -
توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان
۳ روز پیش
تازهترین خبرها
-
ناترازی یا بحران انر ژی
۳ روز پیش -
زمان پرداخت معوقات بازنشستگان اعلام شد
۳ روز پیش -
بسیار اندک، بسیار دیر
۳ روز پیش -
فوت ۷ سرباز در واژگونی اتوبوس اندیمشک
۳ روز پیش -
بازگشایی سفارت قطر در دمشق پس از ۱۳ سال
۳ روز پیش -
اعلام ترکیب پرسپولیس و مس رفسنجان
۳ روز پیش -
آلودگی هوای تهران از عصر امروز شنبه
۳ روز پیش -
تکذیب محرومیت استقلال مقابل سپاهان
۳ روز پیش -
۱۰ کشته در سقوط اتوبوس به دره
۳ روز پیش -
علت اختلال در خط ۴ مترو چه بود؟
۳ روز پیش -
آغاز امتحانات نهایی دانشآموزان از فردا
۳ روز پیش -
به صف کردن 5 وزیر در راه مجلس
۳ روز پیش -
دلار حواله ۶۲هزار و ۸۸۹ تومان شد
۳ روز پیش -
فیلترشکن فروشها بردهکشی میکنند
۳ روز پیش -
زنگ خطر رکود در صنعت به صدا درآمد
۳ روز پیش -
چرا پوتین درباره ایران دروغ می گوید
۳ روز پیش -
سیاستمداران ایرانی در جا می زنند
۳ روز پیش -
پر طرفدار ترین بازیهای ps4
۳ روز پیش -
سایه کاهش فرزندآوری بر سر جمهوری اسلامی
۳ روز پیش -
چرا پدیده وامهای فوری در حال گسترش است؟
۳ روز پیش -
بررسی عوامل گمشدن سوخت در ایران
۳ روز پیش -
44 میلیون نفر سود سهام عدالت گرفتند
۳ روز پیش -
افزایش نرخ ارز برای جبران کسری بودجه است
۳ روز پیش -
معامله تازه تهران با ترامپ جوش میخورد؟
۳ روز پیش -
هشدار پزشکیان به اردوغان در باره سوریه
۳ روز پیش -
کودکان کار هم حق شادی دارند
۳ روز پیش -
پوتین:4هزار نیروی ایرانی را خارج کردیم
۳ روز پیش -
آخرین مانع قرارداد ستاره با پرسپولیس
۳ روز پیش -
پیشبینی هوای تهران تا ۵ روز آینده
۳ روز پیش -
رقیب چینی استارلینک
۳ روز پیش -
لوازم یدکی بسترن b30 و b50f
۳ روز پیش -
جمهوری اسلامی دیر تصمیم می گیرد
۳ روز پیش -
نقشه کشورهای عربی برای آینده سوریه چیست؟
۳ روز پیش -
افزایش نرخ سود بین بانکی
۳ روز پیش -
میلیونها افغان در وضعیت ترک وطن هستند
۳ روز پیش -
ترکیه آماده حمله به کردهای سوریه
۳ روز پیش -
چه کسی سقوط کرده است؟
۳ روز پیش -
بهترین رتبه سالیانه تاریخ ایران در فیفا!
۳ روز پیش -
فشار تراست های وطنی به واردکنندگان دارو
۳ روز پیش -
آغاز عرضه سنگین بانک مرکزی در بازار دلار
۳ روز پیش -
سقوط پول ژاپن
۳ روز پیش -
قطع گاز 2 هزار ویلا در محمودآباد
۳ روز پیش -
سقوط تاریخی ارزش ریال ایران
۳ روز پیش -
برداشت بازدارنده درباره هزار فامیل
۳ روز پیش -
راهبرد مبارزه با فرار مغزها در اروپا
۳ روز پیش -
توهین جنجالی حمید رسایی به پزشکیان
۳ روز پیش
ساعت 24 از انتشار نظرات حاوی توهین و افترا و نوشته شده با حروف لاتین (فینگیلیش) معذور است.